Het bezoeken van een rastro
Wat is een rastro?
Een rastro is niets meer dan een tweedehands winkel. Rastro is het Spaanse woord voor “spoor”. En op tweedehands spullen zitten gebruikerssporen. Het hergebruiken van meubels en andere spullen is hier in Spanje heel normaal. Wanneer je je oude meubels kwijt wil, kun je ze gewoon aan de straat zetten. Vaak is het binnen een paar uur meegenomen door iemand. In La Nucia rijden ook veel mensen in busjes rond die alle wijken afstruinen op zoek naar afgedankte spullen die op de straat zijn gedumpt. Deze meubels gebruiken ze zelf of ze verkopen ze door.
Waar kun je rastro’s vinden?
Je kunt deze winkels en markten overal vinden. Zo zijn er langs de N332 in Altea enkele tweedehands winkels. Deze zijn bijna elke dag open, behalve op zondag. Als je geluk hebt, kun je er mooie tweedehands meubels vinden. Meestal heb je pech en vind je vooral oubollige meubels die waarschijnlijk uit huizen komen van overleden (bejaarde) mensen. Ook Benidorm heeft met El Cisne een leuke plek met tweedehands spullen. Deze rastro is juist alleen weer in het weekend open. Er is een restaurantje aanwezig. De mensen die daar goederen verkopen, hebben daar voor langere tijd een plekje gehuurd. Een andere leuke rastro is Don Quijote in Alfaz del Pi. Deze rastro zit vlak bij mijn huis en is ook alleen op zaterdag en zondag open. Ook hier vaste verkopers die voor langere tijd een plekje huren. Don Quijote heeft ook een restaurantje en speeltuin voor kinderen erbij. Er is geregeld ook live muziek aanwezig. De verkopers bij Don Quijote zijn veelal Spaans, Nederlands en Brits. Tenslotte is er elke zondag in La Nucia een rastro op het industrieterrein. Deze heeft meer weg van een (vrij)markt. Er worden weinig meubels verkocht.
Is het leuk?
Het is zeker leuk om een rastro te bezoeken, ook al koop je niets. Ik kom er graag voor schilderijen en andere decoraties aan de muur. Voor meubels moet je echt geluk hebben. Het meeste is in mijn optiek te oud en stoffig. Maar soms heb je geluk als er iets moderns en relatief weinig gebruikt aanwezig is. De verkopers halen de meeste van hun verkoopwaar op bij mensen thuis die van gebruikte meubels afwillen of als een huis leeggehaald moet worden na overlijden van iemand. Toen ik mijn huis kocht in Spanje, kreeg ik de meubels er ook bij. Die meubels waren niet naar mijn smaak. Ze zijn naar een verkoper gegaan die een kringloopwinkel heeft. Zelf ben ik op de tweedehands markt wel weer goed geslaagd voor tuinstoelen. Kortom, de circulaire economie draait prima hier.
Zie ook https://rastrodonquijote-com.webnode.es/
© 2019, ChrisBijs. All rights reserved.